Yleistietoa

Australiasta soittaminen Suomeen on kallista, mutta tähänkin ongelmaan löytyy ratkaisu. Australiasta saa nimittäin ostaa puhelinkortteja, joilla ulkomaille soittaminen on huomattavasti halvempaa. Esimerkki yhdestä suositusta puhelinkortista on Super Saver, joita saa ostaa huoltoasemilta, ruokakauppojen tupakkatiskiltä, lehtikioskeista ym. .

Aikaero
Itäinen - Australia: Greenwich Mean Time + 10 tuntia
Keski - Australia: Greenwich Mean Time + 9.5 tuntia
Länsi - Australia: Greenwich Mean Time + 8 tuntia

South Bank Brisbane
South Bank Brisbane

Puhelimet

Hätänumero: 000

Soittaminen Australiaan
Soittaminen suomesta: 990 61 + suuntanumero + numero
Soittamien suomeen Australista: 0011 358 + suuntanumero ilman nollaa

Australian suuntanumerot:
Australian Capital Territory 02
New South Wales 02
Northern Territory 08
Queensland 07
South Australia 08
Tasmania 03
Victoria 03
Western Australia 08

Australiasta soittaminen Suomeen on melkoisen kallista, tosin tähänkin pulmaan löytyy ratkaisu. Australiasta löytyy nimittäin puhelinkortteja, joilla ulkomaille soittaminen on huomattavasti edullisempaa.
Esimerkkinä eräästä suositusta puhelinkortista käy hyvin Super Saver, kortteja saa ostaa useimmilta huoltoasemilta, ruokakauppojen tupakkatiskeiltä, lehtikioskeista ym. Super Saver kortilla Suomeen soitettaessa minuutti-hinta on (kirjoitus-hetkellä 10.01.2003) 7 AUD centtiä, hinta tuntuu suorastaan rikollisen halvalta, varsinkin jos sitä verrataan yleiseen taksaan.

Internetin löytää joko Internet kahviloista, ostoskeskuksista tai back pack majoituspaikkojen läheisyydestä. Huomaa että joistain Internet kahviloista voi soittaa myös halvemmalla taksalla ulkomaan puheluita.

Matkapuhelin toimii suomalaisella kortilla, mutta paikan päältä voi ostaa niin sanottuja Pre Paid puhelinkortteja, näitä löytyy kaikilta suurilta matkapuhelin operaattoreilta. Australia on laaja maa ja yleisesti matkapuhelimella pärjää hyvin kaupunkien läheisyydessä. Tilanne on toinen kun liikutaan syrjäisemmillä alueilla. Huom. Älä luota matkapuhelimeen hätäpuhelimena autiomaassa tai syrjäalueilla, ota yhteyttä viranomaisiin jos suunnittelet matkaa esim. outbackiin.

Lääkitys
Suomesta Australiaan saapuvat eivät tarvitse erityisiä rokotuksia, Australia on yleisesti malaria vapaa maa, mutta satunnaisesti pohjois-osissa voi olla mahdollisuus saada malariatartunta. Jos suunnittelet pysähdyksiä matkalla Australiaan, pyydä ohjeita suomalaiselta lääkäriltä kyseisissä maissa tarvittavista rokotuksista.

Australiassa vierailevat matkailijat voivat tuoda maahan kohtuullisia määriä lääkärin määräämiä ei narkoottisia lääkkeitä. Kaikissa lääkkeissä tulee olla selvät etikettimerkinnät sekä lääkkeet tulee olla helposti tunnistettavissa. Suurien määrien kyseessä ollessa on hyvä kuljettaa mukana lääkärin todistus jonka voi esittää tullille tai Australian lääkärille tarvittaessa. Kaikki lääkkeet tulee kuljettaa henkilökohtaisissa käsimatkatavaroissa. Paikalliset apteekit chemists pystyvät täyttämään yleisimmät lääkemääräykset jotka on kirjoittanut paikallinen lääkäri.
Suomalaiset voivat käyttää Australian lääkäripalveluja maiden välisen vaihtosopimuksen ansiosta. Suomalaisella sairasvakuutuskortilla voi mennä yksityislääkärille ja yleisiin sairaaloihin ja palvelusta ei joudu maksamaan täyttä hintaa. Tosin terveydenhoitoalalla on käynnissä jonkin asteista liikehdintää asia kannattaa tarkistaa vastaanottokohtaisesti.

Pankkien aukioloajat
0930-1600 Mon to Thu, 0930-1700 Fri.
Joskin nämä vaihtelevat riippuen osavaltiosta.

Pankkitilin avaus
Jos ole aikeissa avata pankkitilin se kannattaa tehdä ensimmäisen 6 viikon sisällä maahan saapumisesta, muuten joudut esittämään lisä- dokumentteja henkilöllisyytesi todisteeksi. Henkilöllisyys pitää pystyä todistamaan eli mukaan tarvitset passin ja jos mukana on muita vaikkapa suomalaisen pankin kortteja nämä eivät ole pahaksi. Ne henkilöt jotka ovat oleskelleet maassa aikaisemmin joutuvat esittämään mahdolliset aikaisemmat pankkikortit näiltä reissuilta.
Lisää tietoa tästä Rahaliikenne

Posti
Australian sisällä kirjeen voi lähettää 45c postimerkillä Suomeen tavallinen kirje vaatii normaalisti $1.50 edestä postimerkkejä.

Turvallisuus

Turistin on melko turvallista liikkua, tosin tervettä järkeä kannattaa käyttää varsinkin pimeällä liikkuessa. Varovaisuutta kannattaa noudattaa myös pankkiautomaatilla asioidessa. Australiassa ei ole yleisesti sen turvallisempaa kuin suomessakaan liikkua pimeään aikaan kaupungissa. Australiassa ei ole myöskään suositeltavaa liftata, kannattaa käyttää julkisia liikennevälineitä jos et omista autoa. Huolimatta varoituksista Australia on kohtalaisen turvallinen maa matkailla ja ihmiset ovat yleisesti leppoisaa ja auttavaista porukkaa. Ps. jos haluat valokuvata aboriginaaleja muista kysyä siihen lupa henkilöltä itseltään.

Viisumit
Jokaisella Australiaan matkustavalla matkailijalla täytyy olla voimassaoleva passi tai vastaava josta henkilöllisyys todistus sekä viisumi. Australian ja Uuden Seelannin passilla matkustavilta ei vaadita viisumia. Australiaan matkustavat vierailijat voivat lunastaa viisumin lähimmästä konsulaatista. Sähköisen matkustusluvan (ETA) voi saada useimmista matkatoimistoista.

Tulli
Australiassa on tarkat rajoitukset siitä mitä maahan saa tuoda. Huumeet, piristeet, aseet, ammukset, rauhoitetut eläimet sekä niihin liittyvät tuotteet. Kaikki eläimet, eläintuotteet, ruokatuotteet, kasvit ja kasvituotteet ovat tiukan karanteeni kontrollin alaisia etc. pitää jotka pitää tullata maahan saapuessa. Lakien rikkomisesta seuraa ankarat rangaistukset. Jos et ole varma jostakin tavarasta tuo huolesi aihe tullin tietoon, tullissa työskentelee asiallisia ja ystävällisiä ihmisiä.

Australian tuotavan rahamäärän suhteen ei ole rajoituksia. Yleensä mitä enemmän sitä parempi.. Kuitenkin yli 10 000 Australian dollarin tai vastaavan määrän ulkomaan valuttaa, ylittävät summat on ilmoitettava maahan saapuessa. Ilmoittamatta jättämisestä on laissa määrätty rangaistukset. Valuuttaan ei lasketa matka shekkejä. Rahamäärä ilmoittamiseen tarvittavat kaavakkeet löytyvät tullista. Jokainen 18 vuotta täyttänyt voi tuoda maahan 1125 ml alkoholia, 250 savuketta tai 250 grammaa tupakkaa tulli/vero vapaasti. Verovapaa raja per. 18 v. henkilö on 400 AUS Dollaria ja alle 18 vuotiaalla raja on 200 dollaria.

Tavaroiden oletetaan olevan lahjoja. Lomailija voi tuoda yleisimmät henkilökohtaisessa käytössä tarvitsemansa tavarat verovapaasti maahan rajoitetuksi ajaksi. Tavarat on vietävä maasta vierailun päätyttyä. Maasta lähtevät matkailijat voivat hakea GST arvonlisäveron taikaisin TRS (Tourist Refund Scheme) ohjelman puitteissa ja niin kutsutun viinin tasoitusveron WET takaisin maasta lähtiessään. Yli 300 Australian dollarin veropalautus koskee vain tuotteita joita kuljetetaan käsimatkatavaroissa. Takaisinmaksu piste sijaitsee passintarkastuksen takana, ja matkailijan on näytettävä passinsa saadakseen veronpalausta.

GST vero
Matkailijat voivat hakea GST:n takaisin maasta poistuessaan, .
Ostos tai ostosten yhteis-summa on yli $300 (säilytä kuitit)
Olet poistumassa maasta 30 päivän sisällä.
Ostokset mahtuvat matkatavaroihisi
Ostosten kuitit ovat tallella
Ostoksista on maksettu GST
GST:tä et saa takaisin oluista ja kirkkaista viinoista
Tuotteet eivät saa olla käytettyjä
Tuotteet eivät saa olla kiellettyjen tuotteiden listalla.
Viineistä voit hakea WET (Wine Equalisation Tax) ohjelman puitteissa 14.5 % veroa takaisin

Lisää tietoa: http://www.customs.gov.au