Osavaltiot ja Hallinto

Osavaltiot ja Hallinta
Australia on jakautuu kuuteen eri osavaltioon (6) Australian kansallinen pääkaupunki on Canberra. Osavaltioita on kuusi kappaletta. Queenland (QLD), Uusi Etelä Wales (New South Wales) (NSW), Victoria (VIC), Tasmania (TAS), Länsi Australia (South Australia) (SA) ja Etelä Australia (Western Australia) (WA).
Alueittain

Australia jakautuu kuuteen osavaltioon, QLD, NSW, VIC, TAS, SA, WA.

Pääkaupunki alue on Canberra (ACT) jolla on itse hallinto ja säätää omat lait. Pohjois- Territorio eli Northern Territory (NT), vaikka alue onkin itsehallinnossa liittovaltio voi vielä muuttaa alueen lakeja.

Osavaltiolla ja territoriolla on oma pääkaupunkinsa, lippunsa ja jopa omat vaakunat. Australian hallintoon kuuluu myös seitsemän mantereen ulkopuolista territoriota: Norfolk Saaret (NSW hallitsee). Cocos (Keeling) Saaret, Joulusaaret, Ashmore ja Cartier Saarien Territorio, Korallimeren Saarien Territorio. Heard Saaren Territorio Australian, Antarktiset McDonald Saaret ovat ne läntisimmät paikkat (ACT hallitseee). Lisäksi on vielä Australian Antarktinen Territorio.

Osvaltiot
Australia jakautuu kuuteen osavaltioon, QLD, NSW, VIC, TAS, SA, WA.
Osavaltion hallitukset perustuvat Brittiläisen kansanyhteisön mukaiseen järjestelmään, jossa jokaisella osavaltiolla on oma pääministeri. Pääministeri käyttää ylintä valtaa osaltioissa. Osavaltioilla löytyy myös omat edustajan huoneensa, johin kuuluuvat kuvernööri, osavaltion pääministeri sekä ministerit. Osavaltion parlamentit huolehtivat koulutuksesta, rahti- sekä henkilökuljetuksesta, lain valvonnasta, terveysjärjestelmästä ja maanviljelyksestä sekä myös yhteisistä vastuutehtävistä liittovaltioiden parlamentin kanssa.

Paikallisten hallitusten toimivalta sekä vastuu vaihtelee jonkin verran osavaltioittain, mutta yhteistä näille kuitenkin on yhteiskunnallisten asioiden hoito. Näistä esimerkkinä kaupunkisuunnittelu, tiestö, vesivarannot, puistot, virkistysalueet sekä yleiset kirjastot.

Puhekielessä ei käytetä NSW, VIC ja QLD lyhenteitä, mutta usein kuulee Tassie nimien lyhenteen joka tulee nimestä Tasmania, South Australiasta käytetään usein lyhennettä SA, pääkaupunkiseudusta käytetään myös ACT lyhennettä, Western Australia on vain lyhyesti WA.