Muuttamista helpottavia vinkkejä

Ulkomaille muuttoprosessiin kannattaa uhrata aikaa suunnittelun merkeissä, virheet maksavat aikaa ja rahaa. Usein ongelmia aiheuttavat pienet ja vähäpätöiset asiat jotka voitaisiin välttää pienellä vaivalla.
Muuttamista helpottavia vinkkejä - 2- January 2001 - 28: 0  

- Ulkomaille muuttoprosessiin kannattaa uhrata aikaa suunnittelun merkeissä, virheet maksavat aikaa ja rahaa. Usein ongelmia aiheuttavat pienet ja vähäpätöiset asiat jotka voitaisiin välttää pienellä vaivalla.

Listaa tavarat huolella
- Asioiden selkeyttämiseksi kannattaa ehdottomasti tehdä kunnollinen lista mukaantulevista tavaroista ja tarkistaa löytyykö listalta mitään kiellettyä. Australia on kaunis, suhteellisen tuhoeläin/tautivapaa maa ja jokaisen joka matkustaa maahan tulisi tehdä parhaansa sen sellaisena säilyttämiseksi. Australian karanteeni säännöstöihin kannattaa tutustua kunnolla, sillä kielletyn tavaran maahan tuonti voi johtaa arvaamattomiin vaikeuksiin.

Tulli tarkkana
Australia on erittäin tarkka vartioidessaan rajojaan vierailta tuholaisilta ja vitsauksilta joita löytyy rajojen ulkopuolelta yllin kyllin. Esimerkkinä voisi olla vaikkapa se ettei esim. Australiaan lähetettävissä postipaketeissa ei saa käyttää pakkauspaperia joka on ollut kosketuksissa hedelmien tai ruokatarvikkeiden kanssa. Karanteeni toimisto joutuu jatkuvasti painiskelemaan tämän kaltaisten asioiden kanssa.

Alla lista tavaroista/tuotteista joita ei kannnata yrittää tuoda Australiaan, tosin joissain tapauksissa poikeuksia tehdään mutta nämä kannattaa selvittää ennakolta asianomaisen viraston kanssa.

Tavarat joita et saa tuoda Australiaan:

    Meijerituotteet
    - Kaikki meijeri tuotteet paitsi jos ne tulevat maasta joka ei ole listattu suu ja sorkkatauti maaksi, kokonaiset ja kuivatut tuotteet jotka sisältävät maitoa yli 10 %. Uusi-Seelanti poikkeuksena.

    Kanat ja kananmuma tuotteet
    - Sisältää kokonaiset, kuivatut, jauhetut munat joissa on yli 10% kananmunaa ja jotkut tuotteet joissa munat ovat osana kuten (lastenruuat, tai majoneesi)

    Elävät eläimet
    - Sisältää linnut, lintujen munat, kalat, liskot ja hyönteiset

    Liha ja lihatuotteet
    - Purkittamattoma lihatuotteet, sisältää kaikkien eläinlajien käsittelemättömät, tuoreet, kuivatut, keitetyt, pakastetut, savustetut, hillotut tai suolatut lihat sisältäen meetwurstin ja makkarat.

    Siemenet ja pähkinät
    - Sisältää raa'at paahtamattomat pähkinät, raa'at maapähkinät, kastanjat ja pop corn.

    Tuoreet hedelmät
    - Sisältää kaikki tuoreet ja pakastetut hedelmät ja vihannekset. Elävät kasvit Sisältää istukkaat, juuret, sipulit, maissit, rungot ja rihmastot.

    Käsityöt tai matkamuistot
    - Käsityöt tai matkamuistot - jotka ovat siemeniä tai valmistettu siemenistä.

    Lohi tai taimen tuotteet
    - Kannattaa kysyä sillä esim.(purkitettu lohi on sallittu) Tuotteet pitää tullata "declared and inspected"

    Biologinen materiaali
    - Sisältää ihmisen/eläimen rokotteet ja terapeuttiset tuotteet (kannattaa tiedustella erikoisehtoja)

    Eläinten nahat
    - Poron/hirven sarvet/nahat, syötävät linnunpesä tuotteet Erikois-ehtoja jos tulet Uudesta Seelannista.

    Lista kielletyistä tuotteista, löytyy täältä>> ilmoita toimitukseen tästä jos tämä linkki on vanhentunut.

    Multa/hiekka
    - Sisältää tavarat jotka ovat esim. täytetty soralla tai mullalla (tuoda saa kiviä joissa ei ole multaa).

    - Käytettyjä maatalous/puutarha koneita Koneet sisältävät erittäin suuren riskin joten tuomista ei suositella kun äärimmäisessä pakossa, [lisää tietoa linkistä ](eng.)

Muuta huomioitavaa

Pakkauslaatikko tai kontin sisäiset tavaroiden tukirakenteet
Australiaan ei saa tuoda raakaa käsittelemätöntä puutavaraa, valmistaudu todistamaan puutavaran käsittely aine ja käsittelijä. Jos teet/teetät pakkauslaatikkoa käytä käsiteltyä puuta ja katso että käsittelijän antama todistus on Australian AQIS hyväksymä sekä että puutavarassa ei ole kuorta.

Käyttämäsi kontti tulisi puhdistaa ennen pakkaamista maa-aineesta hiekasta, etanoista ja eläinmateriaalista. Muista puhdistaa konttiin laittamasi ulkoiluvälineet kuten saappaat, polkupyörät, puutarhakalusteet, ruohonleikkurit, työkalut, kaikki mikä on ollut maan kanssa tekemisissä (säästät aikaa ja rahaa muuten tämä tehdään sinun kustannuksellasi karanteeni toimiston toimesta).

Kotitalous tavaroista ehkä yleisimmin ongelmia aiheuttava kone on pölynimuri jonka pölypussi kannattaa heittää menemään, sillä sitä kysytään melkoisella varmuudella.

Samoin jos muuttotavarasi sisältävät seuraavia tavaroita niin karanteeni toimiston virkailija tarkistaa konttisi melko varmasti, maatalouskoneet, autot, bamboo tai raaka puutavara, pähkinät ja siemenet, purkitetut lihat, riisi, juusto, roska rauta, ruokatarvikkeet, kahvipavut, hedelmän kuoret - kuivatut tai tuoreet, yrtit ja mausteet, juuri ruuat, kasvit, eläimet,eläinten taljat, aseet, ammukset, kotitaloustarvikkeet ja henkilökohtaiset tarvikkeet, heinät, oljet, meriruoho, vihannekset - kuivat tai tuoreet, kaivoskoneet ja työkalut.

Virkailijat ovat erittäin ystävällisiä ja asiallisia.
(huom! koeta olla rehellinen sillä narahtaminen aiheuttaa aina ylimääräisiä ongelmia ja voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa jonkinasteisen ekologisen katastrofin maassa ja lompakossasi.

lisää tietoa asiasta löytyy karanteeni osaston Internet sivuilta.
http://www.affa.gov.au

Jos et löytänyt hakemaasi tietoa sivulta, käytä Australian keskustelu foorumia hyväksesi ja suorita haku foorumista. Jos et hau jälkeenkään löytänyt vastausta postita kysymykisesi palstalle ja jää odottamaan vastausta. Palsta löytyy täältä Australian Viestitaulu