Suomen passeja myönnetään mobiilipalvelun avulla Kanadassa

Ulkoasianhallinnon ensimmäinen kannettava passilaite on otettu käyttöön Suomen kunniakonsulaatissa Torontossa. Laitteisto mahtuu pienehkön matkalaukun sisään ja siihen kuuluu erillinen kokoontaitettava taustakangas telineineen. Ensimmäistä käyttökertaa suunniteltiin Vancouverin talviolympialaisiin, mutta tekniset ongelmat estivät tämän. Ensimmäinen mobiilipalvelun kautta tehty passihakemus lähti Kanadasta Suomeen 12. huhtikuuta.

Kannettavan passilaitteen ohjelma ottaa hakijan valokuvan ja biometriset tunnisteet. Hakijan henkilötietojen on oltava ajan tasalla Suomen väestötietojärjestelmässä, ja lisäksi tarvitaan todistus kansalaisuusstatuksesta, virallinen valokuvallinen henkilöllisyystodistus sekä passimaksu, ja passilaite hoitaa loput. Kun hakemus on avattu passiohjelmassa, hakemuksen käsittely kestää noin 15 minuuttia ja päättyy kuittaukseen siitä, että hakemus on jonottamassa passin painovuoroa. Valmis passi saapuu Kanadaan noin kolme viikkoa myöhemmin noudettavaksi tai asiakkaan kustannuksella kotiin postitettavaksi.

Tällä hetkellä keskitytään aikavarauksien tekoon Torontossa passilaitetta odottaneille ja varmistumiseen siitä, että hakijat ovat täysvalmiudessa saapuessaan hakemusta jättämään. Jos hakijan henkilötiedot Suomen väestötietojärjestelmässä eivät ole ajan tasalla, täytyy ne erikseen päivittää rekisteriin. Viiveen voi myös aiheuttaa Kanadan viranomaisilta tarvittavat asiakirjat Kanadan statuksesta. Koska passiohjelmaan ei voi jättää vireille keskeneräistä hakemusta, etukäteistarkistukset ja -päivitykset ovat olennainen osa hakuprosessia.

Kannettava passilaite viipyy Torontossa kesäkuun loppuun ja vierailee FinnGrandFestissä Sault Ste Mariessa heinäkuun lopulla. Laite siirtyy syksyllä Vancouveriin, piipahtaa muissakin suomalaiskeskuksissa ja päättää ensimmäisen kiertueensa vuoden lopussa Torontossa. Kannettava passilaite aiotaan ottaa myöhemmin käyttöön muuallakin. Ehkäpä myös täällä Australiassa.