Suomalaiselle sähköiselle paperille haussa patentti

Turussa on vuosia kehitelty sähköistä paperia, ja nyt ollaan vaiheessa, jossa siihen voidaan jo painaa transistoreita ja virtalähteitä. Siten suomalaiset onnistuivat ensimmäisten joukossa painamaan älyä huokoiselle paperille. Patenttia valmistusmenetelmälle haetaan parhaillaan.

Älypaperia on kehitetty Turussa Åbo Akademissa vuosia. Suomen Akatemian huippututkimusyksikön tarkoituksena on kehittää paperin ympärille uusia tuotteita, ja tavoitteena on tehdä paperinvalmistuksessa todellinen teknologiahyppy, kertoo YLE Uutiset. 

Professori Jarl B. Rosenholm kertoo YLE:lle, että paperille on onnistuttu painamaan transistori, ja siten kaikki keskeiset tekniset ongelmat on paperinäytön osalta ratkaistu.
Paperikuituun pystytään siirtämään nanokokoisia partikkeleita, joihin voidaan säilöä tietoa. Paperiin saadaan älyn lisäksi myös muistia, joka perustuu ykkösiin ja nolliin kuten tietotekniikassa.
Kehitystyö on nyt siinä vaiheessa, että paperille painetaan paristo tai valokenno, transistorit ja näppäimistö ja näyttö.  Painokone käyttää monia menetelmiä yhtä aikaa. Esimerkiksi transistori painetaan viidellä painokerroksella.

Paperiteollisuuden alasajo-ongelmat aloittivat kehitystyön. Älypaperin kehittelyssä on ollut alusta lähtien mukana laajaa yhteistyötä, ja siihen ovat osallistuneet niin materiaali-, paperinjalostus- kuin fysikaalinenkin tutkimus. Myös polymeeriryhmä Helsingin yliopistosta osallistui hankkeeseen. Turkuun oli rakennettava myös oma painokone, koska sellaista ei ollut olemassakaan.