Sikainfluenssa Australiassa ja Uudessa-Seelannissa

Tämänhetkisten tietojen mukaan Australiassa Queenslandin osavaltiossa on löydetty yksi ja Uudessa-Seelannissa kolme sikainfluenssatapausta. Sekä Australian että Uuden-Seelannin viranomaiset seuraavat tilannetta, tiedottavat toimenpiteistä ja antavat ohjeistuksen verkkosivuillaan. Tiedusteluja varten myös yleisöpuhelimet on avattu molemmissa maissa. Ensisijainen tiedon ja ohjeiden lähde ovat maan paikalliset terveysviranomaiset.


Kaikilla Australian lentokentillä on nostettu valmiutta. Amerikasta saapuville lentokoneille annetaan lupa laskeutua Australian lentokentille vasta kun lentokapteeni on antanut raportin matkustajien terveydentilasta karanteeniviranomaisille Australian Quarantine Inspection Service (AQIS). Mikäli koneessa on matkustaja, jolla on influenssaoireita, hänet laitetaan laskeutumisen jälkeen eristykseen.

Australian viranomaisten mukaan tamiflu-lääkettä on maassa tarpeeksi, tällä hetkellä tamiflun arvioidaan olevan sikainfluenssaan sopiva lääke. Sairastuneen täytyy hakeutua hoitoon, jotta voidaan varmistaa, onko kyseessä sikainfluenssa ja jotta siihen saadaan pikaisesti hoitoa. Maan viranomaiset antavat ohjeita sairaaloista tai terveysasemista, joille on hakeuduttava.

Australian viranomaiset ovat ryhtyneet sikainfluenssan osalta seuraaviin toimenpiteisiin:

Yleisöpuhelin tiedusteluja varten puh. +61 2 180 2007
tilannetiedotus Department of Health and Ageing verkkosivuilla
lehdistötiedustelut terveysministerin toimistoon puh +61 2 6277 7220
matkustustiedotteet ja paikallistiedustelut puh. 1300 555 135 ja ulkomailta
+61 2 6261 3305
Uuden-Seelannin viranomaiset ovat ryhtyneet sikainfluenssan osalta seuraaviin toimenpiteisiin:

Yleisöpuhelin tiedusteluja varten puh. 0800 611 116
tilannetiedotus ja matkustustiedotteet Ministry of Health verkkosivuilla
tilannetietoa myös NZ Health Information Service verkkosivuilla
World Health Organization sivuilla on lisätietoa ja ohje toimenpiteistä.