WORKING HOLIDAY -VIISUMI AUSTRALIAAN VUONNA 2025
Viisumin vaikutuspiirissä olevat maat
Working Holiday -viisumin piirissä olevia maita ovat muun muassa Suomi, Ruotsi, Tanska, Norja, Englanti, Saksa, Irlanti, Hollanti, Kanada, Malta, Japani, Hongkong ja Etelä-Korea.
Vuonna 2023 yli 122 000 nuorta saapui Australiaan Working Holiday -viisumilla, ja maahanmuuttovirasto on tehnyt muutoksia viisumiohjelmaan helpottaakseen hakuprosessia ja lisätäkseen työvoiman saatavuutta.
VIISUMIN KESTO JA TYÖSKENTELYOIKEUDET
Working Holiday -viisumilla (subclass 417) Australiaan saapuva voi oleskella ja työskennellä aluksi 12 kuukautta. Viisumin haltija voi työskennellä joko osa-aikaisesti tai täysipäiväisesti, mutta yhden tönantajan palveluksessa saa työskennellä korkeintaan kuusi kuukautta. Viisumi on mahdollista uusia kahdesti, jos hakija täyttää lisävaatimukset, kuten tietyissä maatalous-, rakennus- tai matkailualan töissä työskentelyn tietyllä aikavälillä.
VIISUMIN HAKEMINEN
Viisumia haetaan Australian siirtolaisviraston verkkosivujen kautta (https://immi.homeaffairs.gov.au/). Hakijan on luotava tili ja täytettävä englanninkielinen hakemus. Hakemuksen käsittely kestää keskimäärin 48 tuntia, mutta joissakin tapauksissa voi kestää pidempään.
VIISUMIN VAATIMUKSET:
Hakijan tulee olla 18–35-vuotias.
Hakijan tulee osoittaa, että hänellä on vähintään 5000 AUD (Noin 3000 euroa) käytettävissä oleskelun alkuvaiheeseen.
Hakijan tulee omistaa voimassa oleva passi Working Holiday -viisumiin oikeuttavasta maasta.
Hakijan tulee olla terveydentilaltaan ja rikoshistorialtaan kelvollinen viisumiin.
Viisumin hinta vuonna 2025: 635 AUD (noin 390 EUR).
VUOKRA-ASUNTOJEN SAATAVUUS JA UUDET SÄÄNNÖKSET
Australian asuntomarkkinoilla on tällä hetkellä merkittäviä haasteita. Vuokratasot ovat nousseet merkittävästi, ja monilla alueilla on asuntopula. Esimerkiksi Sydneyssä ja Melbournessa keskimääräinen viikkovuokra on noussut 600–700 AUD:iin, mikä on aiheuttanut vaikeuksia Working Holiday -viisumin haltijoille, joilla ei ole vakituista tuloa heti maahan saavuttaessa.
Lisäksi Australian hallitus on kiristänyt sääntelyä liittyen julkisilla paikoilla, kuten puistoissa tai rannoilla, majoittumiseen. Monilla kaupunkialueilla leiriytyminen ilman lupaa voi johtaa sakkoihin, ja viranomaiset ovat alkaneet aktiivisemmin puuttua tilapäiseen majoittumiseen yleisillä alueilla. Tämän vuoksi on suositeltavaa, että Working Holiday -viisumilla matkustavat varautuvat asuntohaasteisiin etukäteen, esimerkiksi etsimällä majoitusta hostelleista tai kimppakämpistä jo ennen Australiaan saapumista.
LISÄTIETOA JA APUA
Viisumiin liittyviä kysymyksiä voi esittää Australian siirtolaisviraston verkkosivuilla tai suoraan Berliinin Australian lähetystöstä:
The Australian Embassy, Berlin
Friedrichstrasse 200, 10117 Berlin, GermanyPuh: +49 30 8880088-0Sähköposti: info@australian-embassy.de
Viisumin hakuprosessi on suoraviivainen, mutta asuntomarkkinoiden haasteet ja uudet julkisten tilojen sääntelyt tekevät ennakkosuunnittelusta entistä tärkeämpää vuonna 2025.