SUOMALAISLAHJAKKUUS MUKANA ”AUSTRALIA’S GOT TALENT” -FINAALISSA

TuuliJokainen Channel 7-kanavan kykyjenetsintäohjelmaa seurannut tietää, että Australia on täynnä julkisuteen pyrkiviä esiintyjiä. Ja jokainen ohjelmaa seurannut tietää, että akrobaattiryhmä Odyssey kilpailee täysin omassa luokassaan. Ohjelman tuomarit ovat sanoneet jo useaan otteeseen, että Odyssey saattaa hyvin voittaa koko kilpailun. Menestys ei ole ryhmälle kuitenkaan itsestäänselvyys, sillä se harjoittelee kurinalaisesti silloinkin, kun muut jo viettävät iltaa kotonaan - vaikkapa television ääressä.
 
Tuulin voimisteluharrastus alkoi Jyväskylässä
Yksi Odysseyn nuorimmista voimistelijoista on 13-vuotias suomalaistyttö Tuuli Kallinen. Tuuli on syntynyt Melbournessa, mutta asunut myös Suomessa ennen perheensä takaisinmuuttoa Australiaan. Jyväskylässä asuessaan 5-vuotias Tuuli aloitti telinevoimistelun, joka vaikutti olevan hänelle sopiva laji alusta alkaen. Australiaan palattuaan Tuuli jatkoi harrastustaan ja hänen lahjansa huomattiin myös valmentajien keskuudessa. Yhdeksänvuotiaana hänet valittiin Queensland Academy of Sports: n kansainvälisiin kilpailuihin tähtäävään valmennusryhmään, jossa harjoittelua oli 30 tuntia viikossa. Tuuli osallistui Australian voimisteluseurojen välisiin mestaruuskisoihin 2010, jossa menestyi upeasti: puomin voitto, permannon neljäs ja koko kisan kuudenneksi paras.

Akrobatiavoimisteluun Tuuli siirtyi puolitoista vuotta sitten. Huipputason telinevoimistelu alkoi olla liian vakavamielistä ja siitä hävisi hauskuus. Kipinä voimisteluun kuitenkin säilyi ja muutaman ystävänsä suosituksesta Tuuli kokeili "acroa". Hyvät valmentajat, iloinen ilmapiiri ja mahdollisuus hyödyntää synnynnäistä notkeutta tempaisivat nopeasti mukaansa.
 
Tuulin omin laji on tällä hetkellä ns. sekapari. Tuulilla on siis parinaan mies, jonka käsien varassa hän taituroi. Yläpuolisen parin tulee olla pieni ja kevyt, erittäin notkea sekä kokoonsa nähden vahva. Tuuli on kilpaillut parinsa kanssa Australian mestaruuskisoissa 2011, josta he toivat kotiinviemisinä upeasti hopeaa (9. luokan sekaparissa).
 
OdysseyOdyssey on paljon enemmän kuin harrastus
Brisbanelainen Odyssey on 13 hengen ryhmä, jonka 11-35-vuotiaat jäsenet ovat Australian parhaita akrobatiavoimistelijoita.  He harjoittelevat kuutena päivänä viikossa Robertson Gymnastics Academy: ssä Yuriy ja Olena Stepchenkovin valmennuksessa. Yuriy on kolminkertainen akrobatiavoimistelun maailmanmestari ja alansa parhaita valmentajia.
 
Akrobatiavoimistelun kilpailusarjat ovat erilaisia kuin mitä Odyssey esityksissään tekee, joten suuri osa liikkeistä on ryhmäläisille uusia, kuten myös yhdessä esiintyminen. Ryhmäläiset ovat kuitenkin jo lyhyessä ajassa hioutuneet tekemään yhteistyötä, jossa luottamus toisiin on onnistumisen edellytys. Huikeat ihmispyramidit ja ilmavoltit eivät perustu ainoastaan taitoon vaan myös ystävyyteen ja sitoutumiseen. Ahkera ja sinnikäs harjoittelu on heille kaikille mieluista ajanvietettä. Odysseyn jäsenet rakastavat lajiaan ja heillä on varsin hauskaa yhdessä.
 
Katsojat valitsevat voittajan
Vuoden 2012 Australia’s Got Talent –ohjelma alkoi koe-esiintymisellä Brisbanessa, josta tuomarit valitsivat heidät Queenslandin koe-esiintymiseen ja sieltä vielä semifinaaleihin Melbourneen. Omasta semifinaalistaan Odyssey selvisi finaaliin suurimmalla yleisön äänimäärällä. Finaali lähetetään Channel 7-kanavalta kesä-heinäkuussa, jota varten Odyssey nyt harjoittelee periksiantamattomasti. Finaalista selvitäkseen Odyssey tarvitsee yhä suuremman joukon katsojia, jotka äänestävät heidät Grand Finaliin. Odysseyn esitykset muodostavat tarinan, joka jatkuu kilpailun edetessä. Vanhat esitykset ovat nähtävissä ohjelman kotisivulla ja Youtubessa.
 
Ryhmä haluaa tuoda rakastamansa lajin suuren yleisön tietouteen. Tämä voi myös tuoda esiintymismahdollisuuksia muuallakin kuin vain lajin omissa kisoissa. Valmentajan aikaisempi menestys toimii ryhmäläisille parhaana inspiraationa.

Odysseyn esityksiä katsoessa ei uskoisi, että ryhmä on harjoitellut yhdessä vasta tammikuusta alkaen. Odysseyn poikkeuksellinen taidokkuus, varmuus ja valovoimaisuus on vertaansa vailla. Se vakuuttaa myös ne, joille akrobatiavoimistelu on ennestään tuntematon urheilulaji. Jos et vielä ole seurannut kilpailua, nyt on hyvä aika aloittaa ja äänestää samalla suomalaislahjakkuutta maailmankartalle. Menestystä Tuulille ja koko Odysseyn ryhmälle!

Teksti: Anna-Kaisa Silvola
Kuvat: Glen Wimberley