KOMI PATISTI SUOMEA SUUNTAAMAAN AUSTRALIAAN

suomi-kansallislippuKansanedustaja, eduskunnan Australia-ystävyysryhmän puheenjohtaja Katri Komi (kesk.) nosti eduskunnan budjettikeskustelussa esiin Suomen panostukset Australiaan.

– Australiasta on tullut viestejä, ettei Suomi suhtaudu tarpeeksi vakavasti sinne suuntaan tehtäviin panostuksiin, olkoon se sitten yrityselämän tai edustustoresurssien kautta, Komi viestitti Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbille (kok.) istuntosalissa.

Komin mukaan Australiassa katsotaan Suomeen päin mielenkiinnolla esimerkiksi koulutus- ja cleantech-asioissa ja valmius yhteistyöhön on olemassa. Toisaalta australialainen kaivosalan tietotaito voisi hyödyttää suomalaisia.  Myös Australian suurlähettiläs Paul Stephens (akkredioitu Ruotsista) painotti näitä näkökulmia tavatessaan ystävyysryhmän jäseniä jäähyväiskäynnillään Helsingissä joulukuussa.

Ministeri vastasi, että myös Australiaan tullaan panostamaan. Hän kertoi matkaavansa itse ensi vuonna itsenäisyyspäivän aikaan maahan vienninedistämistarkoituksessa.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsen Komi painottaa, ettei muitakaan maanosia saa unohtaa, vaikka kaikkien katseet tuntuvatkin suuntautuvan edelleen kasvaville Aasian markkinoille.

Hallitus esitti syksyllä ystävyysseurojen kulttuuriyhteistyön tukemiseen yhteensä 1 400 000 euroa, joka on 30 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2012 talousarviossa. Suuri vähennys olisi merkinnyt monilta osin toimintojen alasajoa. Siksi valtiovarainvaliokunta lisäsi momentille 600 000 euroa suhteessa tasapuolisesti ystävyysseurojen tukemiseen. Komi pitää tätä tarpeellisena korjausliikkeenä.