10 VUOTTA KULUNUT BRISBANEN JÄTTITULVISTA

Brisbane Floods January 13 2011Yksi Australian historian pahimmista tulvista sai alkunsa lähes huomaatta 2010 Joulukuun aikana. Muutaman viikon jatkuneet rankkasateet toivat Queenslandiin kuusinkertaisen määrän sadetta normaaliin verrattuna. 

Muutamissa kaupungeissa sademääräksi mitattiin jopa 294mm 24h aikana. Meterologian laitoksen mukaan brisbanen joen odotettiin nousevan 9 metrillä normaalista, onneksi tämä ei totetutunut vaan pinta nousi lopulta "vain" 4.5 metrillä.Tulvissa menetti henkensä 33 ihmistä ja kolme henkilöä julistettiin kadonneeksi. 23.000 kiinteistöä joutui tulvien alle joko kokonaan tai osittain.

Vastakohtien maata kuvaa hyvin se että toinen puoli Australiasta kärvisteli massiivisten metsäpalojen kanssa, kun toisaalla tuli vettä yli äyräitten.

Tulvat aiheuttivat paniikki ryntäyksen ostoskeskuksiin. Brisbanen asukkaat hamstrasivat elintarvikkeita, bensaa, generaattoreita ja muita elintärkeitä tarvikkeita ennen näkemättömällä vimmalla. Muutamassa tunnissa Supermarkettien hyllyt ammottivat tyhjillään, monet niistä jopa sulkivat ovensa henkilöstö, tavaransaanti sekä sähkökatkos ongelmien vuoksi.

Tuhannen yritykset joutuivat evakoimaan henkilökuntansa, ja ottamaan käyttöön "Emergency Recovery Planinsä" jos semmoinen oli jokus tullut tehtyä. 

Tulvien jälkeen kaupungissa alkoi massiivinen "Mud Army" puhdistusoperaatio johon osallistui noin 55,500 rekisteröitynyttä ns. vapaaehtoista lisäksi armeija lähetti 800 miehen vahvuisen seitsemännen Prikaatin ja yhdeksännen Royal Queensland rykmentin apuun. Allekirjoittanut oli myös yksi noista vapaaehtoisista "Mud Army" jäsenistä, oli liikuttavaa nähdä miten täysin tuntemattomat ihmiset käärivä hihansa ja kiertelivät tulva-alueita apua tarjoiten. Toivoisin että suomalaiset ottaisivat oppia Australiasta, ainakin siinä miten lähimmäistä autetaan hädän keskellä.

Kaupungista kärrättiin ulos 400,000 tonnia tulva jätettä. Tulvat koskettivat noin 200,000 ihmistä ja tulvista koitui arviolta $2.8 miljardin suoranaiset vahingot ja $30 miljardin haitta bruttokansantuotteeseen. 

Vaikka luonnonmullistukset ovat Australian arkea ja tämä 2011 tulva oli paha, niin mieleeni on jäännyt 1974 Joulupäivän Cyclone Traceyn Darwinin tuhoon liittyvät tapahtumat joita hyvä ystäväni joskus 90 luvun alkupuolella kertoi. Tässä Youtube video muiden Darvinilaisten kokemuksia https://www.youtube.com/watch?v=P-jFXs_badA  

Muutama kuva Brisbanen tulvista >>

Jouko