Vinkkejä Australian Outbackiin

Vinkkejä Outback:iin

Varmasti kovinkaan moni asia ei vedä vertoja sille että, voi hypätä autoon ja suunnata nokka kohti sisämaata. Outback:issä voit nähdä monia luonnon kiehtovimmista asioista suoraan oman auton penkiltä.
Neliveto- auto ei ole välttämätön mutta jos ajattelet mennä muualle kuin asfaltti tielle niin ota yhteyttä paikalliseen poliisiin ja kerro nimesi, matkasuunnitelmasi, aikataulusi, määränpääsi, suunniteltu perillä oloaika, jne. Saat samalla poliisilta arvokasta tietoa paikallisista teistä ja niiden kunnosta.

Polttoainetta mukaan
Varaa mukaan myös ekstra kannu polttoainetta sekä suunnittele etukäteen tankkaukset. Ajaessasi ole varuillasi, sillä villieläimet ja karja voivat olla erityisesti kylminä öinä asfaltti teillä lämmittelemässä.

Pitkiä rekkoja on myös syytä varoa varsinkin ohittaessa koska nämä voivat olla jopa 50m pitkiä joten ohittamiseen suositellaan noin kilomerin pituista suoraa. Tien reunat voivat olla joskus erittäin teräviä ja kuoppaista sekä voivat aiheuttaa ikäviä yllätyksiä rengas/jousitus rikkojen muodossa. Jos joutuu väistämään hiekalle (joka on tavallista ja suositeltavaa varsinkin jos vastaan tulee rekka) yritä hidastaa vauhtia mutta älä jarruta tai kurvaa kovasti hiekalle mennessäsi. Saatat rikkoa renkaan tai menettää auton hallinnan

- Huom! Vaikka et olisikaan nähnyt autoja koko päivänä, ei se tarkoita etteikö sitä seuraavan kulman takaan saattaisi ilmestyä.

Varovaisuutta kannattaa noudattaa aina, sillä on täysin mahdollista törmätä jo seuraavan kulman takana yli äyräiden tulvivaan jokeen, joka kuljettaa vettä kymmenien kilometrien päästä jossa on juuri satanut rankasti. Tulvivanjoen ylityksessä on syytä olla erittäin varovainen, sillä jos vettä on auton helmoihin asti ja virta on kova, niin vesi voi helposti kaapata auton mukaansa ja se on sen jälkeen taistelua elämästä ja kuolemasta. Hyvä idea voi joskus olla se että, kahlaa edeltä varovasti jokea yli tarkistamaan millainen tilanne on (varo voimakasta virtausta). Pohjoisessa kannattaa varoa myös krokotiileja!

Tavallisesti niin sanotut Flash Floods kestävät noin 24h ja voi olla parempi odottaa tulvan ohimenoa, kuin huuhtoutua sen mukana.

Tietoa Pohjois-Territorion maanteiden kunnosta, ( Darwin, Goven, Katherine,Tennant Creek ja Alice Springs alueelta ) saat tästä. http://www.nt.gov.au/ipe/dtw/roadconditions/

Muista pysyä ajoneuvon luona
Autiomaassa ei ole mitenkään harvinaista, että tomumyrsky yllättää ja pimentää nopeasti näkyvyyden, yleensä nämä menevät nopeasti ohitse joten pieni tauko on paikallaan. Sama sääntö pätee myöskin jos auto menee rikki tai eksyy on paras odottaa auton luona eikä missään olosuhteissa lähteä vaeltelemaan erämaahan koska on suurempi mahdollisuus että pelastus partio näkee auton ja sen jättämät jäljet kuin ihmisen vaeltelemassa erämaassa jalkaisin. Säästä vettä ja pysyttele ulkona varjossa ei autossa sisällä ja vältä palamista ja elimistön kuivumista. Elimistön kuivuttua ruumiinlämpö alkaa kohota ja kuolema voi seurata jo muutamassa tunnissa.

Maahan iso SOS merkki
Pulaan joutuessasi tee maahan iso SOS merkki joka on helppo havaita ilmasta ja sytytä kolme nuotiota kolmion muotoon halkaisijaltaan noin kolmekymmentä metriä ja käytä vihreitä kasveja jotka aiheuttavat enemmän savua.Jos mahdollista juo 2 - 3 litraan vettä päivässä, vältä korkean proteiini pitoisuuden omaavia ruokia maito, liha nämä nostavat kehon lämpötilaa ja lisäävät nesteen menetystä. Ja mikä tärkeintä vältä suoraa auringon valoa.

Kaiken kaikkiaan ÄLÄ MENE PANIIKKIIN ! Kunnolla suunniteltu retki on todella hauska elämys.

Vinkkejä automaassa liikkumiseen

    * Huollata autosi (luotettavassa paikassa, kysy paikallisilta neuvoa)
    * Varaa vähintään 20 litraa juomavettä mukaasi (veden puhdistus pakkaus)
    * Varaa vähintään 20% enemmän Bensiiniä kuin luulet tarvitsevasi, metallisessa Jerry-kannussa, vähintään yksi vararengas, tunkki, työkaluja, varahihnoja, jäähdyttäjän letkuja sekä hinausköyttä
    * Ensiaputarvikkeet sekä perushoitovälineitä
    * Mennessäsi etelään , suunnittele saapumisesi määränpäähän ennen klo 16.00 kuin aurinko laskee matalalle ja tekee ajamisen vaikeaksi, mennessäsi itään älä lähde enne kello 9.30-10.00am.
    * Satelliitti navigointi laite ei ole lainkaan hassumpi idea.
    * Uimista ei kannata harjoittaa kuin niihin tarkoitetuilla paikoilla, krokotiilien ynnä muiden villieläinten vuoksi.

 

TEKSTI
Jouko Laakso