Selviydy hengissä Australian Outbackissä

Australian kiertäminen autolla on mahtava kokemus, mutta ennen matkaan lähtöä kannattaa kiinnittää muutamaan seikkaan huomiota. Tässä muutamia turvallisuus ohjeita joista monet ovat varmaan jo tuttuja, mutta kertaus ei koskaan ole pahasta.
Australiassa on hyvin vaihteleva tiestö ja turistin kannalta mukava tieto on että, noin 95 % kaikista turisti kohteista on kestopäällysteisten teiden varsilla.

Tärkeitä vinkkejä päällystämättömillä teillä ajajille

    * Vähennä nopeutta tienpinnan tullessa liukkaammaksi esim, sateen johdota
    * Varo pölyn piilottamia monttuja tiellä
    * Ajoneuvon kaatavia pehmeitä tienreunoja
    * Outbackin pölyisillä teillä ohittaminen on erittäin vaarallista, pölypilvessä voi olla vastaantulija
    * Hiljennä hyvissä ajoin ennen risteystä
    * Päällystämättömien teiden kunto riippuu kulloisestakin säästä erittäin paljon
    * Päällystämättömät tiet voivat olla erittäin hyviä juuri tie luokittelun aikana, mutta surkeita sen jälkeen
    * Varo eläimiä, tiellä voi olla hevosia, lehmiä, kenguruja jne.
    * Vältä yöllä ajamista sen vaarallisuuden takia, suurin vaara on juuri auringon laskiessa ja noustessa
    * Jos olet liikkeellä 4x4 autolla niin on suositeltavaa käyttää nelivetoa päällystämättömillä teillä

TheSuuret tuulen puuskat voivat vaikuttaa auton ajo ominaisuuksiin, varsinkin neliveto ja pakettiautoissa. Tien kunnot kannattaa tarkistaa kysymällä lähimmältä turisti keskuksesta. Joillain teillä on kieltoja joista myös kannattaa ottaa selvää ennen matkaan lähtöä.

Käytä AINA turvavyötä
Australian laki kieltää ajoneuvon ajamisen ilman turvavyötä ja sitäpaitsi siitä seuraa sakot. Oman turvallisuuden takia myös kannatta aina pitää turvavyöt kytkettynä. Tiet ovat usein epätasaiset ja tuulilasin läpi lentäminen ei taatusti tunnu mukavalta.

Australian teillä on 0.05 prosentin veren alkoholi-pitoisuusraja, sen ylittäessä on suuret sakot tai pidätys on taattu. Eurooppalaiset muistakaa että, Australian ajoneuvoilla ajetaan oikealla puolella autoa ja vasemmalla puolella tietä. Tämä on asia joka saattaa unohtua jos ei ole vastaantulevaa liikennettä ja selviä ajorata merkintöjä.

Ennen lähtöä tarkistakaa että, ajokorttinne on vielä voimassa. Pitkien matkojen ajaminen aiheuttaa väsymystä ja on hyvin suositeltua ottaa joko vuoroja tai kahden tunnin välein lepotaukoja. Kuumuuden ja liiallisen ajamisen aiheuttama väsymys on yksi yleisimmistä kolarin aiheuttajista. Nopeusrajoitukset vaihtelevat eri puolilla Australiaa, ja pohjois- lääneissä ajoteillä ei ole rajoituksia juurikaan ole. Silti on viisainta ajaa turvallista vauhtia, jottei yhtäkkinen pysähtyminen ei luo ongelmia.

TheYleisesti tienvarret Australiassa eivät ole aidattuja, joten eläinten havaitseminen iltaisin on hyvin toden-näköistä. Australian teillä esiintyy lampaita, lehmiä, kenguruita, Koalia ja Keski-Australiassa jopa kameleita. Tässä vain suurimmat eläimet, pienempiä kipittelee myös tuon tuosta tien yli. On suositeltua että, ajaminen rajoitetaan vain päiväaikaan jolloin on valoisaa. Jos mahdollista varusta autosi karjapuskurilla, koska nokkaan tullut kenguru pysäyttää matkan nopeasti rikkonaisen jäähdyttäjän muodossa.

Australian teillä voi vastaan tulla noin 50 metrinen tiejuna elikkä ylipitkä rekka. Anna AINA näille ajoneuvoille paljon tilaa, ja jos päätät ohittaa tämän, varmista että edessäsi on vähintään kilometri vapaata tietä. Tulvat ovat hyvin yleisiä ympäri Australiaa suurten sateitten jälkeen, joita riittää kesämonsuunien aikaan. Tulvivaa tietä ei pitäisi mennä koskaan ylittämään jos ei ole aivan varma veden syvyydestä ja virtausnopeudesta. Nyrkkisääntönä voidaan pitää jos tulva yltää auton pohjaan saakka ja virta on kohtalaisen nopea, vältä ylittämistä eli älä ota turhia riskejä! Tulvissa voi olla hyvinkin voimakas virta ja suuretkin nelivedot ovat usein joko jääneet jumiin tai joutuneet tulvan kuljettamiksi. Pöly on myös yleistä asumattomilla seuduilla. Pöly voi aiheuttaa näkyvyydessä rajoituksia, älä ota riskiä, odota että pöly laskeutuu tai menee ohi.

Ennen lähtöä ajoneuvon kuntoon ja varusteluun kannattaa kiinnittää huomiota, renkaat, jäähdyttäjä, jäähdyttäjän letkut, hihnat, iskunvaimentimet, pakoputkisto, akku. Nämä ovat ainakin pääkohtia jotka kannattaa tarkistaa. Auto joutuu Outbackin pitkillä joskus huonoillakin teillä säälimättömän kovalle ravistukselle, kaikki mikä ei ole kunnolla kiinni putoaa varmasti pois.

Jos ajoneuvosi on mennyt rikki, älä missään nimessä jätä autoa ja lähde kävellen etsimään apua. Kadonnut auto on helpompi havaita kun kadonnut ihminen. Jos sinun on pakko mennä pienemmillä teille ota paljon vettä mukaan, ja ota huomioon että ihmisen tulisi juoda 2 litraa vettä joka päivä ja enemmänkin jos on erityisen kuuma tai jos olet suorittanut liikuntaa. Matkareitistä ja aikataulusta on hyvä kertoa henkilöille määränpäässä ja pitää siitä itsekin kiinni. Näin, jos ette ole jostain syystä paikalla sovittuun aikaan, niin nämä ihmiset voivat hälyyttää viranomaiset tai koettaa saada sinuun yhteyttä.

Älä koskaan parkkeeraa rekoille varattuihin parkkipaikkoihin, näitä löytyy valtateiden varsilta. Nämä paikat ovat rekoille ja vain ja ainoastaan rekoille. Jos sinun täytyy pysähtyä, mene mieluummin telttailu alueelle tai karavaani puistoon. Yöksi voit pysähtyä parkkeeraus paikkoihin jotka on sitä varten teiden varsilla.

Jos sinulla on lemmikki eläin mukana esim. koira tai kissa, pidä mielessäsi että eläimiä ei saa missään nimessä viedä luonnonpuistoihin. Jos olet aikessa mennä Aboriginaalien maan läpi, sinun on hankittava lupa. Jos olet turistiryhmän mukana sinun ei tarvitse hankkia lupaa, koska ryhmät ovat jo järjestäneet sen. Aboriginaaleilla on oikeus kieltää lupa jos he eivät halua ihmisiä mailleen. Vierailijat ovat tervetulleita mutta, Aboriginaalien alueelle on annettava kunnioitusta.

Tarkistus lista: Tässä on lista tavaroista joita pitäisi olla autossa aina mukana,

    * Alueen kartta - niin tarkka kuin mahdollista jos meinaat lähteä isoilta teiltä pois.
    * Kompassi.
    * Sytytin tai tuli tikkuja.
    * Vettä - Kuumina päivinä noin 10L per nenä.
    * Ruokaa - Vähintään kahdeksi päiväksi.
    * Vaatteita - paritkin vaihto vaatteet ovat suositeltuja, yhdet kuumalle ilmalle ja yhdet kylmälle.
    * Hattu (lierillinen olisi paras mahdollinen + varahattu kadonneen tilalle).
    * Pitkähihainen paita.
    * Mukavan tuntuiset kengät.
    * Ensiapulaukku jonka sisältönä tulisi olla vähintään: laastareita, siteitä, antiseptistä voidetta, SPF30+ aurinko rasvaa, hyttysmyrkkyä, särkylääkkeitä ja ensiapukirja.
    * Paristoilla toimiva radio. Myös HF radio on suositeltava, siihen pitäisi asentaa ennen lähtöä Australian Lentävien Lääkäreitten ja Telstran taajuudet.
    * Australiaan suunnitellaan lakia jossa kaikkien erämaahan suuntaavien pitäisi ottaa matkaansa satelliitti navigointi laite. Sitä saa vuokrata lyhyille retkille ja on todella paras apu silloin jos on sattunut onnettomuus tai retkeilijä eksyy.

Toivottavasti näistä vinkeistä löytyy pikku vinkkejä matkan suunnitteluun.

Teksti
Jouko Laakso