Ei ole mitenkään epätavallista tavata ojanpenkalla ruokailevaa kengurua tai maantiellä valtoimenaan juoksentelevaa emua. Emut ovat tietyillä alueilla erittäin yleisiä, emu muistuttaa lähinnä strutsia. Australian kansallistunnuksessa esiintyvä kenguru onkin yksi Australian omalaatuisimmista eläimistä.

Omintakeinen eläimistö
Australiaan on kehittynyt varsin omintakeinen eläimistö ja maasta tavataan kasveja jotka ovat peräisin dinosaurusten ajanjaksolta. Australia on ollut muusta maailmasta eristyksissä nykytiedon mukaan noin 55 miljoonaa vuotta. Useita tällä eristäytyneellä saari/mantereella elävistä eläimistä ja kasveista ei tavata missään muualla maailmassa.

Tähän päivään mennessä Australian pussieläinten ei ole tarvinnut taistella elintilasta muiden nisäkkäiden kanssa ja tämän vuoksi pussieläimiä löytyykin yli 100 erilaista lajiketta, aina koalasta kenguruun. Valitettavasti nykyisin nämäkin ovat uhattuna, Eurooppalaisten maahan tuottamien kissojen, koirien, sammakoiden sekä asustuksen johdosta.

Koalat jotka ovat ehkä Australian tunnetuimpia elämiä viettävät rauhaisaa elämäänsä korkeissa eukalyptus puissa, päivät lehtiä nakerrellen ja lepäillen. Koalilla on oma vaellus- polkunsa korkeiden puiden oksilla, mutta valitettavan usein uudet asuinalueet rakennetaan juuri koalien vanhoille vaellusreitille ja näin eläimet ovat vaarassa jäädä autojen alle.

Koalaa on melko vaikea havaita luonnossa sillä nämä sulautuvat erittäin hyvin ympäröivään luontoon. Helpoin paikka tavata koala on eläinpuisto, joissa on usein myös mahdollisuus päästä jopa poseeraamaan koalan kanssa. Tosin tästä ollaan monin paikoin luopumassa, sillä eläimillä on havaittu stressi oireita käytännön johdosta.

Parisataa-vuotta sitten ensimmäiset tutkimusmatkailijat toivat vesinokkaeläimen Englantiin jossa sitä pidettiin yleisesti huijauksena. Nokan oletettiin olevan jostain toisesta eläimestä kuten ankasta ja että se on liimattu kiinni majavan kehoon.

Australia on varsin monipuolinen myös lintujen suhteen, varsinkin suomalaisen silmään käyvät erittäin värikkäät Lorikee papukaijat. Linnut pitävät tapana kerääntyä joka ilta suurina parvina tiettyyn paikkaan ja meteli on valtava. Australian lintulajeja on yli 750, joista noin 300 ei tavata missään muualla kuin Australiassa. Kookaburra saa hymyn useimpien huulille räkäisellä naurullaan juuri ennen auringon laskua ja nousua. Kuuntele Kookaburran naurua (128KB). [ Klikkaa tästä ]

Elämistä unohtaa ei pidä myöskään Wombattia, joka on myös pussieläin niin kuin niin monet muutkin Australian elämistä. Wombattin tiedetään eläneen Australiassa noin 15 miljoonaa vuotta. Wombattilla on erittäin vahvat kynnet joilla se ruokaa hakee puiden juurista. Wombatit näyttävät Koalan tavoin erittäin hellyttäviltä.

Useimmille jo Aku Ankasta tai Disneyn piirretyistä tuttu Tasmanian tuholainen asustaa nimensä mukaisesti Tasmaniassa. Eläin on lauhkea mutta sitäei pidä lähestyä luonnossa. Australian liskokanta on erittäin runsaslukuinen ja ne ovatkin erittäin aktiivisia varsinkin lämpöiseen aikaan.

Maan liskokanta koostuu noin 520 erilaisesta liskosta. Näistä suurimmat kasvavat jopa kahden metrin pituiseksi. Merialueilla tavaan useita eri valaslajikkeita, jotka suuntaavat matkansa talvisin Antarktiselta alueelta pohjoisemmaksi lämpimille vesille Australiaan. Jättimäiset ryhävalaat matkaavat Australian itärannikkoa pitkin ylöspäin leikkien ja pyörähdellen.

Suuret koralliriutat
Suuret koralliriutat löytyvät Australian itärannikolta Queenslandistä, häikäisevän kauniit riutat ovat suurimmat ja monipuolisimmat korallialueet mitä tältä tältä maapallolta löytyy. Riutoilla asuu mittaamaton määrä erilaisia kalalajela sekä muita meren eläviä. 53 miljoonaa vuotta sitten Australia oli vielä osa suunnatonta super-maan-osaa, johon kuuluivat Etelä-Amerikka, Antarctica ja Australia, maanosaa kutsutaan nimellä "Gondwanaland". Suunnilleen noihin aikoihin "Gondwanaland" alkoi jakaantumaan, tämä johdosta Australian manner alkoi hitaasti ajautua pohjoiseen muutaman sentin vuodessa.

Pohjoinen osa Australiasta saapui trooppiselle ilmastovyöhykkeelle noin 17 miljoonaa vuotta sitten. Tämän johdosta Australialla oli ensimmäisen kerran trooppista rantaviivaa ja vedenlämpötila salli aivan uudenlaisen elämän syntymisen joka ei ennen olisi ollut mahdollista. Näihin kuuluivat riuttoja rakentavat korallit. Tämän lisäksi monet lajit jotka asustivat kylmemmissä vesissä sulautuivat trooppisiin lajeihin.

Huomattavin jakso koralliriutan kehittymisestä alkoi noin 2 miljoonaa vuotta sitten. Tämän jälkeen jääkaudet ovat laskeneet merenpintaa ja paljastaneet mannerta monta kertaa. Joka kerran kun tämä tapahtui koralli-riutta tuli esiin ja kuoli jättäen jälkeensä kalkkikivi kukkuloita sinne missä kerran oli kukoistava koralli-riutta. Jääkauden loppuessa merenpinta nousi jälleen hitaasti peittäen maanosan alleen. Tämän johdosta elämä alkoi uudestaan koralliriutoilla ja riutat alkoivat uusiutumaan ja kehittymään uudestaan. Tätä ei vielä pystytä selittämään miksi näin tapahtui.

Luonnonpuistot
Kakadun on ehkä Australian tunnetuin luonnonpuisto ja se sijaitsee Pohjois- Territoriossa. Kakadua pitää kotinaan suuri määrä erilaisia vesilintuja, krokotiilejä, buffaloita ja myöskin kaloja. Krokotiilit ovat planeettamme vanhimpia eläimiä ja ovat selviytyneet noin 180 milj. vuotta käytännöllisesti katsoen muuttumattomina. Tällä hetkellä maapallolla lasketaan elävän noin 20 erillaista krokotiililajia, kaikki nämä ovat jotain kautta sukua toisilleen.